Enter your keyword

Hladni porcelan – pristupačan materijal za ručni rad

Hladni porcelan – pristupačan materijal za ručni rad

Hladni porcelan je pristupačan i praktičan materijal, a gotovo sve sastojke već imate kod kuće. Lagan je za oblikovanje i brzo se suši. Prednost hladnog porcelana je što ne mora da se peče, odnosno suši se na sobnoj temperaturi, a granice ne postoje kada se savlada veština oblikovanja.

Recept za pravljenje hladnog porcelana bi glasio ovako:

  • 1 šolja od 100 mg skroba- kukuruznog gustina
  • 1 solja od 100 mg belog lepka za drvo
  • 1 mala kašika limunovog soka ili alkoholnog jestivog sirćeta (imaju isti efekat)
  • 1 mala kašika bebi ulja (neko koristi jestivo ulje)
  • pola kašičice kreme za ruke

Sastojke dobro izmešati i staviti u mikrotalasnu na 10 sekundi. Ponoviti postupak 8-9 puta, dok se ne dobije čvršća masa od početne, ali još uvek mekana da može da se meša i lako mesi.

Pre nego što počnete da mesite rukama, pošto ste masu tek izvadili iz mikrotalasne, ili pustite da se malo prohladi ili koriste gumene rukavice, da se ne bi opekli.
Masa se mesi dok ne postane fina i elastična.

       

Kada se razbiju sve grudvice i masa postane fina i glatka, pažljivo je upakujte u providnu plastičnu foliju (celofan), pa je smestite u kutiju (teglu) da nema dodir sa vazduhom. To je jako važno kako bi vam masa ostala “sveža”, odnosno kako se ne bi osušila.

Pustite masu da “odmori” 24h. Nakon toga je spremna za upotrebu.
Dobijena masa za oblikovanje je belo-sivkaste boje koja, a kad se osuši, dobije žućkastu nijansu.

Često se postavlja pitanje: šta ako nemam mikrotalasnu?

Možete kuvati na pari (uz stalno mešanje) ali nemojte na visokim temperaturama.

Može se kuvati u šerpici koja ne zagoreva, na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. Kada masa počne da se odvaja od šerpe sklonite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Vodite računa da masa ostane onako malo “mljackavo gnjecava”. Kada masa ne bude vrela, stavite na dasku i mesite rukama dok ne budete zadovoljni njenim izgledom i strukturom.

Ukoliko želite da radite sa hladnim porcelanom ali nemate vremena za njegovo pravljenje, uvek možete da ga kupite u hobi radnjama.

Rekli smo već da je prednost hladnog porcelana što ne mora da peče, već se suši na sobnoj temperaturi. Sušenje zavisi od veličine i debljine predmeta. U proseku mu je potrebno dan-dva da se osuši.  Još jedna prednost je što hladni porcelan dozvoljava lepljenje delova. Lepljenje se izvodi u postupku obrade. Možete lepiti razblaženim drvofiksom ili premazivanjem običnom vodom. Nakon oblikovanja predmeta, lepljenja i sušenja,  neophodno ga je išmirglati finom šmirglom da bi se otklonile neravnine, zaoblile ivice i sl. Što se tiče bojenja – najbolje je da se boji akrilnim bojama. Potom se predmet premazuje lakom. Možete koristiti mat ili sjajni lak.

  

 

Dodatni saveti i trikovi:

U lepak dodajte 10% vode pre kuvanja ako je previše gust. Lepak treba da bude kao gušći med.

Ako unapred znate koje boje će vam biti ceo predmet, boju možete dodati direktno u masu pre kuvanja. Koristite prehrambene boje.

Prilikom rada sa hladnim porcelanom obavezno namažite ruke/rukavice i radnu površinu sa kremom kako se masa ne bi lepila za ruke ili podlogu.

Iz folije vadite samo onoliko mase koliko vam je potrebno za trenutni rad. Izmesite je prstima. Ostatak mase držite u foliji da se ne bi sušila i vadite po potrebi.

Hladni porcelan ne stavljati u frižider da se ne bi stegao.

Kada se osuši zapremina predmeta se smanji u proseku 20-25 posto.

Sve rupice, bušenje… uradite dok se predmet od hladnog porcelana nije osušio. Bušite ih malo veće jer se porcelan skuplja pri sušenju.

Kod debljih predmeta i velike temperature prilikom sušenja mnogima dolazi do pucanja. Razlog tome je što se kod debljih predmeta najpre osuši korica, dok sredina i dalje ostane vlažna. Možete napraviti konstrukciju od alu folije, pa preko nje lepiti masu.

Ukoliko hladni porcelan stavljate preko modle, činije, obavezno stavite celofan namazan kremom na modlu, kako se porcelan ne bi zalepio za podlogu.

Leti, u toku velikih vrućina, predmet od hladnog porcelana prekrijte blago vlažnom krpom da ne bi popucao. Na ovaj način će se svuda polako i ravnomerno sušiti.

Želimo vam sretan rad.

Želite da dopunite članak? Pišite nam u komentaru ispod, a mi ćemo ga rado dopuniti.

Voleli biste da objavimo vaš članak? Pošaljite nam opis tehnike izrade ručnog rada. Rado ćemo ga objaviti i potpisati vas kao autora.

Ostavite odgovor